fullbanner 468x60 voorbeeld flash banner ontwerp webvertising
skyscraper banner 120x600 voorbeeld flash banner design webvertising

Wat is een banner?

Een banner is een grafische reclame-uiting op het internet. Door op een banner te klikken wordt een pagina geopend waar meer informatie over het geadverteerde te vinden is.

Een banner bestaat veelal uit een JPEG-, GIF- of Flashbestand met standaard afmetingen dat in de browser getoond wordt. Door gebruik te maken van kleur en animaties wordt geprobeerd de aandacht van mensen te trekken. Met name Flash leent zich daar goed voor, de animaties kunnen reageren op de positie van de muis waardoor een heel hoge vorm van interactie met de bezoeker mogelijk is.

De websites waar banners getoond worden, kunnen hier een financiŽle vergoeding voor ontvangen van de adverteerder. Dit kan zijn op basis van een aantal dingen:

  • impressies: het aantal keer dat een advertentie getoond wordt;
  • clicks: aantal keer dat op een banner geklikt wordt;
  • leads: het aantal transacties dat voortkomt uit een banner of een percentage van het transactiebedrag.

Banners worden ook centraal verzorgd door marketingbedrijven. Deze bedrijven hebben een veelvoud aan advertentiecampagnes tegelijk lopen. Op basis van IP-adres, cookies of andere informatie kunnen banners heel specifiek aan bepaalde doelgroepen gericht worden.
Het hele concept van Googles Gmail werkt op dit principe. Op basis van iemands e-mailverkeer worden banners getoond die naar verwachting overeenkomen met interessegebieden van deze persoon.

Ook kunnen banners op een website geplaatst worden zonder enige financiŽle vergoeding. Dit kan zijn uit protest tegen iets (bijvoorbeeld: het Anybrowser-project), of om een organisatie vrijwillig te steunen.

Door veel mensen worden banners als hinderlijk ervaren. Er wordt steeds gezocht naar efficiŽnte vormen om op het internet te adverteren.
Door agressieve bannering met de veelvuldige 'pop-up' en 'pop-under' en 'interstitial' schermen, kenden daardoor een kort leven.
Deze irritante advertentievorm werd uiteindelijk als te intrusief erkend, en maakten plaats voor de vandaag gangbare "high media" Flash toepassingen, die -als ze met respect worden toegepast, enkel meer schermruimte in beslag nemen wanneer de surfer er ook daadwerkelijk met de muis over beweegt.

Meest gangbare bannerformaten in volgorde van 'nut voor de reclame-industrie':

  • 728 x 90 pixels, "leaderboard": deze hogere 'breedbeeldbanner' vond haar intrede in Europa medio 2004.
  • 468 x 60 pixels, "full banner": het meest courante bannerformaat tot eind 2004, maakt thans plaats voor de "leaderboard".
  • 300 x 250 pixels of 336x280 pixels, "medium banner of large rectangle ": wordt als een zeer goed reclame-instrument gezien omdat het zich meestal tussen de content integreert en geschikt is voor 'rich media content'.
  • 120 x 600 pixels, "skyscraper": is populair omdat dit bannertype een hoge doorklikratio heeft.
  • 160 x 600 pixels, "brede skyscraper", wordt eerder zelden gebruikt.
  • 234 x 60 pixels, "half banner": tot eind 2003 een courant formaat.
  • 120 x 60 pixels, "button": tot 2002 een courant formaat, dit formaat is quasi verdwenen.

bron: wikipedia.org

Meer informatie over banner ontwerp?

» Klik hier voor tarieven en formaten banner ontwerp
» Meteen contact opnemen
» Banners online bestellen of informatie aanvragen

Bekijk onze:
Banner ontwerp portfolio
Nieuwsbrief ontwerp voorbeelden
Landingspage ontwerp voorbeelden